Om ARKIVET

Arkivet är en modern second hand-butik för den miljö- och modemedvetna kunden innehållandes damkläder, skor, väskor och accessoarer.

På 80-talet öppnade ägaren Caroline Hamrin’s mormor Sonia en second hand-butik i Sundbyberg. Som 10-åring hjälpte Caroline sin mormor med att prismärka, prata med kunder och göra fint i butiken. Där föddes drömmen om att en gång driva ett eget företag.

Efter avslutade ekonomistudier i USA var Caroline med och startade ett inredningsföretag i New England. När hon sedan återvände till Sverige var det dags för mormor att lämna över fanan och med viss tvekan tog Caroline över second hand-butiken i Sumpan vilket visade sig vara något av det roligaste hon gjort. Affärerna blomstrade och hon sålde sedan butiken vidare för att utveckla sig som chef och personalansvarig inom en stor svensk klädkedja.

Drömmen levde vidare och 2017 tog Caroline sin second hand-butik erfarenhet in i en modernare tappning och med ett bredare sortiment. Den första Arkivet-butiken öppnades upp på Norrtullsgatan i Vasastan. Med en hög modegrad och stort fokus på upplevelsen och känslan i butiken vill Arkivet göra det enkelt för kunderna att konsumera mode på ett hållbart sätt. Konceptet är enkelt; lämna in det du som du inte längre använder men själv skulle kunna tänka dig att köpa, det vill säga moderna kläder i bra skick.

Nästan exakt två år senare, i mars 2019 öppnades den andra Arkivet-butiken, denna gång på Nybrogatan på Östermalm. Lokalen på cirka 300 kvadrat var en tidigare barnbutik som funnits i många år och ett välkänt inslag i kvarteren. Återanvändning och att värna om miljön känns viktigt för Caroline och Arkivet så därför var det självklart att viss inredning i butiken återanvändes från den tidigare verksamheten. Hållbarhetstänket genomsyrar Arkivet på många plan; från att använda galgar och plastpåsar av återvunnen plast till att värna om kunder och medarbetare.

ARKIVA dina kläder ♻️
Hållbart mode handlar om att gå ifrån en slit och släng konsumtion av kläder, skor och accessoarer till mer långvarig användning där kläderna får ”leva vidare” hos nya ägare efter att man själv har tröttnat eller av andra anledningar inte vill bära plaggen längre. Arkivet eftersträvar ett cirkulärt helhetstänk där du som har lämnat in varor och sedan fått dessa sålda, kan använda dina kommissionspengar för att köpa nya kläder. På så sätt kan du handla nya kläder och byta ut din garderob utan att det innebär en konsumtion av nyproducerade kläder. Ett cirkulärt mode = hållbart för både miljö, människa och ekonomi.